Slide AURKA! ELKARREKIN ELIKAGAIEN XAHUKETAREN

Slide

Europar Batasunean galdu edo xahutu egiten da ekoiztutako elikagaien % 20. Hau da, 89 milioi tona elikagai edo 179 kilo pertsonako. Kalkuluen arabera, fenomeno horrek 143 milioi euroko kostuak eragiten dizkio EBri.

Slide

Elikagaiak ekoizteko, energia- eta baliabide-kopuru handiak behar ditugu, baina horiek, ura edo landu daitezkeen lursailak, adibidez, gero eta urriagoak dira. FAOren arabera, uraren aztarna hidrikoak munduan erabiltzen den uraren % 70 hartzen du. Gainera, elikagaien ekoizpenak Berotegi Efektuko Gasen (BEG) igorpen zuzenen % 17 eta guztirako ingurumen-eraginen % 20 eta % 30 artean eragiten ditu.

Janaria botatzen dugunean, ez dugu dirua bakarrik xahutzen; ura eta energia ere xahutzen ditugu, eta, hori gutxi balitz bezala, mesede egiten diogu klima-aldaketari.

Slide

Nekazaritzako elikagaien katean bazter utzitako elikagaiak dira, oraindik ere jan daitezkeenak eta egokiak direnak giza kontsumorako. Alabaina, ez zaie erabilera alternatiborik ematen, eta, ondorioz, hondakin gisa suntsitzen dira.

Zer da elikagaien xahuketa?

Slide Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren Garapena eta Azpiegiturak Saileko Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politika Sailburuordetzak gaztelaniazko lau “R”etan (Reducir, Reutilizar, Redistribuir y Revalorizar) oinarritutako plan bat aurkeztu zuen Elika Fundazioaren bitartez 2018. urtearen bukaeran elikagaien xahuketari aurre egiteko.

Slide Elikagaien soberakinak errerabiltzeko erraztasunak ematea (dohaintza adibidez), betiere elikagaien segurtasuna bermatuz. Jarduketa zehatzak sustatzea eta babestea ekoizpen-katean, horniduran eta kontsumoan xahutzen diren elikagaien kopurua prebenitzeko eta murrizteko. Elikagaien soberakinei balioa ematea, animaliak elikatzeko erabil daitezen. NBEren elikagaien xahuketa murrizteko Garapen Iraunkorrerako Helburuari (12.3 GIH) erantzutea.

Berriak @zerodespilfarro