Slide AURKA! ELKARREKIN ELIKAGAIEN XAHUKETAREN

Slide

Errazio-kalkulagailua

Ezagutu zeintzuk diren anoa egokiak
komentsal kopuruaren arabera

keyboard_arrow_down

Soberakinak dohaintzan emateko gida

keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up

Urrats solidarioa xahuketaren aurka

Slide

Nekazaritzako elikagaien katean bazter utzitako elikagaiak dira, oraindik ere jan daitezkeenak eta egokiak direnak giza kontsumorako. Alabaina, ez zaie erabilera alternatiborik ematen, eta, ondorioz, hondakin gisa suntsitzen dira.

Zer da elikagaien xahuketa?

Slide

Europar Batasunean galdu edo xahutu egiten da ekoiztutako elikagaien % 20. Hau da, 89 milioi tona elikagai edo 179 kilo pertsonako. Kalkuluen arabera, fenomeno horrek 143 milioi euroko kostuak eragiten dizkio EBri.

Slide

Elikagaiak ekoizteko, energia- eta baliabide-kopuru handiak behar ditugu, baina horiek, ura edo landu daitezkeen lursailak, adibidez, gero eta urriagoak dira. FAOren arabera, uraren aztarna hidrikoak munduan erabiltzen den uraren % 70 hartzen du. Gainera, elikagaien ekoizpenak Berotegi Efektuko Gasen (BEG) igorpen zuzenen % 17 eta guztirako ingurumen-eraginen % 20 eta % 30 artean eragiten ditu.

Janaria botatzen dugunean, ez dugu dirua bakarrik xahutzen; ura eta energia ere xahutzen ditugu, eta, hori gutxi balitz bezala, mesede egiten diogu klima-aldaketari.

Slide Eusko Jaurlaritzaren Ekonomiaren Garapena eta Azpiegiturak Saileko Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politika Sailburuordetzak gaztelaniazko lau “R”etan (Reducir, Reutilizar, Redistribuir y Revalorizar) oinarritutako plan bat aurkeztu zuen Elika Fundazioaren bitartez 2018. urtearen bukaeran elikagaien xahuketari aurre egiteko.

Slide Elikagaien soberakinak errerabiltzeko erraztasunak ematea (dohaintza adibidez), betiere elikagaien segurtasuna bermatuz. Jarduketa zehatzak sustatzea eta babestea ekoizpen-katean, horniduran eta kontsumoan xahutzen diren elikagaien kopurua prebenitzeko eta murrizteko. Elikagaien soberakinei balioa ematea, animaliak elikatzeko erabil daitezen. NBEren elikagaien xahuketa murrizteko Garapen Iraunkorrerako Helburuari (12.3 GIH) erantzutea.

Berriak @zerodespilfarro

 

  • RT @EUFIC: 🍏An apple can have rough spots 🥕A carrot can be a little bent 🥔A potato can be crooked & knobbly Fruit & vegetables can come in…
  • RT @aiarakuadrilla: Aiarako Kuadrillak familia talde bat sortu du elikagaiak alferrrik ez galtzeko. 22tik 25era irrati-lehiaketa bat izang…
  • RT @EUFIC: 🥔🍠 #Potatoes are one of the most wasted foods. Because they're affordable, potatoes often go unused or are thrown out as #lefto…
  • RT @FOODRUS_EU: Did you know that #foodwaste causes 8% of annual global greenhouse gas emissions? 🍗 Reducing food waste goes beyond saving…
  • RT @aiarakuadrilla: Todavía puedes participar en la experiencia piloto de #CuadrilladeAyala. @LaudiokoUdala, @AmurrioUdala, @AIARAKOUDALA,…
  • RT @aiarakuadrilla: Garaiz zaude #AiarakoKuadrillak zabaldu duen #esperientziapilotuan parte hartzeko. @LaudiokoUdala, @AmurrioUdala, @AIAR
  • @ELIKA_Fundazioa Elikagaien higienari buruzko 852/2004 Erregelamendua egokitzea, elikagai-soberakinen birbanaketan… https://t.co/TiIZuEyzCv
  • @ELIKA_Fundazioa Adaptación del Reglamento 852/2004, sobre higiene de los productos alimenticios, para incluir requ… https://t.co/sy2tSR2wDr
  • Aiarako Eskualdean elikagaien xahuketa aztertzeko proiektua hasi da 👌 #0despilfarro2021 @aiarakuadrillahttps://t.co/32ZjtOIIw6
  • Comienza el proyecto para analizar el desperdicio alimentario en la comarca de Ayala 👌 #0despilfarro2021… https://t.co/RI3BGqTDEw